Rose City Band - Chasing Rainbows

Ripley Johnson is geen groen blaadje meer. Hij verdiende zijn strepen bij bands als Wooden Shjips en Moon Duo. Sinds een paar jaar maakt Johnson ook makkelijke, relaxte rockers met Rose City Band, dat ondanks de naam vooral een soloproject is geweest. 

Sinds 2019 heeft Johnson drie opvallend warme en gezellige albums uitgebracht onder zijn pseudoniem; de meest recente is de Earth Trip uit 2021. Vandaag heeft Johnson de wereld laten weten dat er dit voorjaar een nieuw Rose City Band-album uitkomt: Garden Party.

Ondanks dat Rose City Band een soloproject is, brengt Ripley enkele wijzigingen aan op “Chasing Rainbows”. Zo lijkt de band meer te functioneren als een echte band. Producer John McEntire (Tortoise) mixte het nieuwe album, en het bevat muzikanten als Johnson’s Moon Duo-bandleden Sanae Yamada en John Jeffrey, evenals pedal steel-speler Barry Walker en bassist Plankton Wat. Wat we te horen krijgen, is een uiterst laidback Grateful Dead-achtige song die begint als een countrynummer. Beeld je in dat je doorheen het Amerikaanse landschap rijdt in een veel te grote pick-up truck en geniet van de ondergaande zon; “Chasing Rainbows” is hiervoor de ideale soundtrack. Al heb je voor die regenbogen te zien jammer genoeg ook de nodige regen nodig. Halfweg schakelt hij nog een tandje trager en laat hij de gitaren voor zich spreken. Dit resulteert in een lange outro waar je zalig bij weg kan dromen.

Een nieuw tijdperk lijkt aan gebroken voor Ripley. Zo heeft hij afscheid genomen van zijn lange grijze baard. Deze heeft hij ingewisseld voor enkel een snor. Hij ziet er niet alleen een pak jonger uit, hij klinkt ook als herboren. Garden Party verschijnt op 23 april.

Tekst: Dansende Beren