Thurston Moore - Hypnogram

De kwajongen die in de jaren tachtig de grenzen van de alternatieve muziek verlegde met Sonic Youth, kan enkele decennia later nog steeds niet stil zitten. Wanneer Thurston Moore niet in de studio zit, is hij hoogst waarschijnlijk te vinden op de baan. Zo mogen we meneer Moore binnen enkele weken weer in ons land verwachten. Op maandag 13 maart kan je hem treffen in bij ons in De Zwerver. Maar voor hij langs komt, verblijdt hij ons met “Hypnogram”, een gigantische track van meer dan zeven minuten.

“Hypnogram”, gemixt door de in Londen gevestigde producent Margo Broom, heeft de sombere, broeierige sfeer die we van iemand als Moore verwachten. ‘I’m closing my eyes to our lucid sleep / Give me a signal when you find me’, zingt hij over betoverende gitaren die over de zachte toetsen van de song worden gelegd. Uiteindelijk vallen alle instrumenten behalve de piano weg, waardoor de coda van het nummer als de herinnering aan een droom wegebt. Met “Hypnogram” bewijst Moore dat hij nog steeds de gave heeft om muziek te maken die zowel raakt als betovert.

Het is nog niet bekend wat de titel of releasedatum van het nieuwe solo-album van de voormalige Sonic Youth-lid zal zijn. Wel weten we dat hij het vorig jaar heeft gearrangeerd en dat het de gitaar-, piano- en orgelperformances van zijn frequente samenwerkingspartner James Sedwards bevat. Het album omvat ook zijn gebruikelijke crew van begeleidende muzikanten, waaronder bassist Deb Googe (My Bloody Valentine), percussionist Jem Doulton (Róisín Murphy) en elektronische muzikant Jon Leidecker (Negativland), met teksten van dichter Radieux Radio. “Hypnogram” is een zeer geslaagde eerste single en laat het ons nieuwsgierig uitkijken naar het nieuwe album van Thurston Moore.

Tekst Dansende Beren