Jazz Brak – HOEKEN EN MUREN

Op zijn debuutalbum BRAK moeten we nog een dikke maand wachten, maar in aanloop daarnaar verwent de Brusselse rapper Jazz Brak ons nu al met wat singles. Samen met Stikstofcollega’s Zwangere Guy, Astrofisiks en DJ Vega speelt hij als zwaargewicht in het genre al jaren Vlaamse en Brusselse concertzalen plat, tot hij eind vorig jaar besliste om daarnaast ook een soloproject te beginnen. Met “Ronde Cirkels” kregen we al een eerste nummer op ons bord. Nu kunnen we ook het tweede, “HOEKEN EN MUREN”, streamen.

Afgelopen weekend stond Jasper De Ridder, zoals zijn ouders hem noemden, op showcasefestival We Are Open in Trix om zijn allereerste soloperformance ooit te geven en in “HOEKEN EN MUREN” horen we hem daar al in de eerste seconden over rappen. Onder een door hobogeleide beat, die Ozo Beatz voor z’n rekening nam, heeft Brak het – net zoals dat op zijn album het geval zal zijn – met zijn zware, nasale stem over zijn relatie met onze hoofdstad. Dat Jazz Brak geen geld-seks-drugsrapper is, wisten we al langer, en ook deze single heeft een serieuze toon. De rapper kijkt met een kritische blik naar zijn omgeving: ‘Racisten en fascisten scheer niet zomaar over kam / maar het grootste deel van korps rotte appels in de mand’ en ‘BX dat zijn negentien gemeenten rien à voir / de verschillen zijn hier groot, ook met maar één straat van elkaar’ zijn lines die in ons hoofd blijven hangen. Het is leuk om te horen hoe De Ridder met woorden en uitdrukkingen speelt. Met deze nieuwe single heeft de rapper ons alleen maar meer doen uitkijken naar zijn debuutalbum.

BRAK van Jazz Brak komt uit op 23 maart via Top Notch.

Op 8 april kan je de Brusselaar aan het werk zien op Push The Button, een festival dat we organiseren i.s.m. De Grote Post en KAAP.

Tekst: Dansende Beren