Nir Shemmer - 'Winona'

Muzikanten halen hun inspiratie op veel plekken, maar hoeveel liedjes zijn er gebaseerd op boeken? Uit het blote hoofd kunnen we Wuthering Heights van Kate Bush opnoemen, Sympathy For The Devil van The Rolling Stones en een groot deel van het oeuvre van Iron Maiden, maar veel verder komen we niet.

Nir Shemmer neemt de handschoen op en schreef zijn nieuwste single Winona geïnspireerd door het boek A Thousand Moons van schrijver Sebastian Barry. 

Nir Shemmer leerden we kennen als een zanger met een stem die opflakkert als een kaars op een donkere avond en een fascinatie voor ambachtelijke liedjessmeden als Joni Mitchell, James Taylor en Jackson Browne. Met Winona verbreedt hij zijn lyrische horizon: hij vertelt alles vanuit het perspectief van de onfortuinlijke protagoniste en neemt ons zo mee op queeste naar vergelding en acceptatie.

Een risico is dan natuurlijk dat het lied te verhalend wordt en te weinig zingt, of dat het onbegrijpelijk is voor wie de achtergrond uit het boek niet meekrijgt. Nir ontwijkt vakkundig deze twee valkuilen (al helpt het wel om even de namen van de personages op te zoeken) en werpt ons ook voldoende muzikaal lekkers toe: de regel “I’ve been accused” bijvoorbeeld, die nog de rest van de dag door je hoofd spookt, de opbouw naar het tweede refrein of de brug naar de climax, waar ook nog een sfeervol gitaarintermezzo passeert.

Tekst: Luminousdash